Η εύρεση της ιδανικής δουλειάς σίγουρα δεν είναι κάτι τόσο απλό. Χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να φτάσει κάποιος στη δουλειά των ονείρων του ή έστω σε μία εργασία που να τον ικανοποιεί.

Ωστόσο, όταν έρχεται η ώρα της αναζήτησης εργασίας υπάρχουν μερικοί παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν την όλη διαδικασία σε άσχημη κατάληξη. Αποτέλεσμα; Να κάνετε αιτήσεις και να δίνετε συνεντεύξεις χωρίς όμως κανένα θετικό αντίκτυπο. Λοιπόν, τι είναι αυτό που μπορεί να πάει στραβά; Ποια είναι τα συνηθισμένα λάθη, τα οποία πρέπει να αποφύγετε όταν ψάχνετε για εργασία;

Μην ξεκινάτε την αναζήτηση εργασίας χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που συχνά κάνουν οι αιτούντες εργασία είναι να μην έχουν ένα σχέδιο. Κάνοντας αιτήσεις βιαστικά για διαφορετικές εργασίες, μόνο και μόνο για να βρείτε μία οποιαδήποτε δουλειά δεν είναι σοφή κίνηση σταδιοδρομίας. Επικεντρωθείτε σε ένα συγκεκριμένο ρόλο. Ορίστε συγκεκριμένους στόχους για το τι θέλετε από τη νέα σας δουλειά. Τι είναι αυτό που σκοπεύετε να επιτύχετε; Πώς βλέπετε τον εαυτό σας σε μερικά χρόνια; Με ποιον τύπο εταιρείας θα θέλατε να συνεργαστείτε; Αναλύοντας όλα αυτά τα σημεία σε ένα κομμάτι χαρτιού, μπορείτε να εστιάσετε σε πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία. Όταν έχετε ένα σχέδιο, ξέρετε τι είναι αυτό που πρέπει να ακολουθήσετε. Εκτελέστε το με υπομονή και σίγουρα θα φτάσετε στους στόχους σας.

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΕΔΩ

Φροντίστε να έχετε ένα ισχυρό βιογραφικό σημείωμα

Ένα βιογραφικό σημείωμα χαμηλής ποιότητας είναι πολύ χειρότερο από το να μην έχετε καθόλου. Είναι κατανοητό ότι δεν μπορούν όλοι να γράψουν εξαιρετικά καλά, αλλά ένα βιογραφικό που δεν είναι αρκετά εντυπωσιακό δεν πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες ευκαιριών για εσάς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επένδυση χρόνου και προσπάθειας στην προσεκτική δημιουργία ενός ουσιαστικού και ισχυρού βιογραφικού είναι απαραίτητη. Όταν πρόκειται να δημιουργήσετε ένα βιογραφικό σημείωμα, πρέπει να είστε τόσο καλοί ώστε να μην μπορούν να σας αγνοήσουν. Μόλις συντάξετε το βιογραφικό σημείωμα, μην ξεχάσετε να το ελέγξετε μερικές φορές για να βρείτε τυχόν ορθογραφικά λάθη, ασάφειες κλπ.

Μην στέλνετε «ανεπιθύμητα» βιογραφικά

Υπάρχουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον κόσμο, αλλά πολλοί υποψήφιοι συνηθίζουν να στέλνουν βιογραφικά ακόμα και σε εταιρείες που δεν έχουν σχετικές κενές θέσεις. Η αποστολή ανεπιθύμητων βιογραφικών είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι αιτούντες εργασία. Το σωστό είναι να στείλετε το βιογραφικό σας μόνο σε μια εταιρεία, όταν έχει κενή θέση που ταιριάζει στο προφίλ εργασίας σας. Η αποστολή ανεπιθύμητων βιογραφικών σε διαφορετικούς οργανισμούς δεν θα ανοίξει πραγματικά νέες θέσεις εργασίας για εσάς. Απλώς θα οδηγήσει σε χάσιμο χρόνου και προσπαθειών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΔΩ
Αυτό το είδες;  Γιατί πρέπει να κάνετε αίτηση για τη δουλειά που θέλετε ακόμα και αν δεν έχετε όλα τα προσόντα

Μη παραλείψετε να δημιουργήσετε ένα ισχυρό «δίκτυο» επαφών

Εάν πραγματικά θέλετε να πάρετε μια καλή δουλειά, τότε μην παραβλέπετε τη σημασία της δικτύωσης. Όταν έχετε ένα ισχυρό «δίκτυο» ανθρώπων γύρω σας, αυξάνετε τις πιθανότητες να πάρετε μια δουλειά μέσω των επαφών σας. Γνωρίστε νέους ανθρώπους στον κλάδο σας, δημιουργήστε επαφές και επικοινωνήστε μαζί τους. Αφήστε τους να έχουν μια γενική ιδέα των γνώσεων και των δεξιοτήτων σας. Βεβαιωθείτε ότι είστε συνδεδεμένοι μαζί τους. Περιστασιακά, μπορείτε να τους υπενθυμίζετε ότι αναζητάτε ευκαιρίες. Και προτού το καταλάβετε, θα έχετε αρκετές συνεντεύξεις μόνο από τις συγκεκριμένες επαφές σας!

Μην ξεχνάτε να είστε καλά προετοιμασμένοι όταν δίνετε μία συνέντευξη

Η … αποστολή σας δεν τελειώνει στην εύρεση κενής θέσης εργασίας και την προγραμματισμένη συνέντευξη που θα ακολουθήσει. Στην ουσία, η πραγματική σας αποστολή αρχίζει από εδώ και πέρα. Η αποτυχία σας να προετοιμαστείτε καλά για τη συνέντευξη μπορεί να σας οδηγήσει σε ένα «μονοπάτι» δύσκολο. Έτσι, μην παραλείψετε να προετοιμαστείτε σωστά. Ξεκινήστε διαβάζοντας καλά την περιγραφή εργασίας. Κατόπιν καταγράψτε όλα εκείνα τα επιτεύγματα και τις δεξιότητες που ταιριάζουν στην περιγραφή της θέσης εργασίας. Δημιουργήστε σημεία σχετικά με το πώς μπορείτε να προσθέσετε αξία στο ρόλο για τον οποίο έχετε υποβάλει αίτηση. Και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, παρουσιάστε τον εαυτό σας όσο το δυνατόν καλύτερα. Μην μοιράζεστε απλά τις γνώσεις και τη σοφία σας, αλλά θέστε ερωτήματα σχετικά με την εργασία. Απλά βήματα όπως αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μία καλή εντύπωση στους ερευνητές και να ενισχύσετε τις πιθανότητές σας να εξασφαλίσετε τη δουλειά.

Να θυμάστε πάντα ότι δεν υπάρχει κανείς που να σας εμποδίσει να επιτύχετε αυτό που θέλετε. Αναμφισβήτητα έχετε τη δυνατότητα να βρείτε την τέλεια δουλειά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε τα σωστά βήματα την κατάλληλη στιγμή.

Αρθρο συνεργασίας του CEOWORLD magazine & businessnews.gr Επιμέλεια: Μαρία Γκουρτσιλίδου

* ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΔΩ *
Εγγραφή στο Newsletter