Η προετοιμασία μίας συνέντευξης πρόσωπο με πρόσωπο δεν είναι απαραίτητο να είναι δύσκολη. Πηγαίνοντας προετοιμασμένοι όχι μόνο εκτονώνει μέρος του άγχους αλλά επίσης αναζωογονεί το μυαλό σας με παρελθοντικές εμπειρίες και δεξιότητες. Οι συμβουλές μας βασίζονται στις εμπειρίες υποψηφίων αλλά και υπευθύνων πρόσληψης.

Εδώ θα βρείτε, σύμφωνα με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, τις 10 πιο συχνές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης καθώς και απαντήσεις για να σας βοηθήσουμε να προετοιμαστείτε κατάλληλα.

1. « Γιατί θέλετε να εργαστείτε εδώ;»
Για να απαντήσετε στο ερώτημα αυτό , θα πρέπει να έχετε ερευνήσει την εταιρία και έχετε δημιουργήσει έναν φάκελο. Απαντήστε με τα βασικά θετικά χαρακτηριστικά της εταιρείας, όπως εσείς τα κατανοείτε. Εμπλουτίστε κάθε απάντησή σας με την πίστη σας, ότι η εταιρεία μπορεί να σας προσφέρει ένα σταθερό και ευτυχισμένο περιβάλλον εργασίας – ότι δηλαδή η εταιρεία έχει αυτή τη φήμη, και ότι μια τέτοια ατμόσφαιρα θα ενθαρρύνει την καλύτερη εργασία σας.
«Δεν ψάχνω για έναν ακόμη μισθό. Απολαμβάνω τη δουλειά μου και είμαι υπερήφανος για το επάγγελμά μου. Η εταιρεία σας παράγει ένα προϊόν ανώτερης ποιότητας/παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Συμμερίζομαι τις αξίες που σας χαρακτηρίζουν, το οποίο θα μου επιτρέψει να ταιριάξω απόλυτα και να συμπληρώσω εποικοδομητικά την ομάδα σας. »

2. «Τι σας άρεσε/απεχθανόσασταν στην τελευταία σας δουλειά;»
Ο ερευνητής ψάχνει για ασυμβατότητες . Εάν ένας δικηγόρος λέει πως αυτός ή αυτή αντιπαθεί να επιχειρηματολογεί με τους συναδέλφους, μια τέτοια δήλωση θα αποδυναμώσει -αν όχι άμεσα- καταστρέψει την υποψηφιότητά του. Οι περισσότερες συνεντεύξεις ξεκινούν με ένα προοίμιο από τον υπεύθυνο προσλήψεων για την εταιρεία. Δώστε προσοχή: Οι πληροφορίες αυτές θα σας βοηθήσουν να απαντήσετε στις ερωτήσεις. Στην πραγματικότητα, οποιαδήποτε δήλωση για τη συνέντευξη που κάνει για την εργασία ή την εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελός σας. Έτσι, σε απάντηση της ερώτησης αν σας άρεσαν τα πάντα για την τελευταία σας δουλειά, θα μπορούσατε μάλιστα να πείτε πως η προηγούμενη εργασία σας δίδαξε τη σημασία ορισμένων βασικών σημείων σε μια επιχείρηση, την επίτευξη στόχων ή ένα επιτυχές επαγγελματικό προφίλ. Το να επικρίνεις προηγούμενους εργοδότες είναι ένα σήμα κινδύνου ότι θα μπορούσες να είσαι ένας προβληματικός εργαζόμενος. Κανείς δεν προσλαμβάνει σκόπιμα προβλήματα. Κρατήστε την απάντησή σας σύντομη και θετική. Σας επιτρέπεται μόνο ένα αρνητικό για τους προηγούμενους εργοδότες. Για παράδειγμα, το μόνο πράγμα που ο προηγούμενος εργοδότης σας δεν θα μπορούσε να προσφέρει μπορεί να είναι κάτι σαν «την ικανότητα να συμβάλετε περισσότερο σε διάφορους τομείς». Μπορείτε να συνεχίσετε με, «Μου άρεσαν πραγματικά τα πάντα σχετικά με την εργασία . Ο λόγος που θέλω να φύγω είναι για να βρεθεί μια θέση όπου μπορώ να έχω μια μεγαλύτερη συνεισφορά . Βλέπετε, δουλεύω για μια μεγάλη εταιρεία που ενθαρρύνει την εξειδίκευση των δεξιοτήτων. Όπως είπα , εδώ θα μου επιτρέψετε να συνεισφέρω πολύ περισσότερο σε διάφορους τομείς». Πείτε τους τι θέλουν να ακούσουν. Φυσικά, αν έχετε συνέντευξη με μια μεγάλη εταιρεία, αλλάζετε την άποψη σας. «Δουλεύω για μια μικρή εταιρεία και δε δίνουν το χρόνο να ειδικεύομαι σε ένα ή δύο σημαντικούς τομείς». Στη συνέχεια, επαναλάβετε το μεγαλύτερο προσόν της νέας εταιρείας.

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΕΔΩ

3. «Τι θα θέλατε να κάνετε σε πέντε χρόνια από τώρα;»
Η ασφαλέστερη απάντηση περιέχει την επιθυμία να μπορέσετε να θεωρηθείτε ως ένας πραγματικός επαγγελματίας και παίκτης της ομάδας. Όσον αφορά την ανέλιξη, εξαρτάται από την εύρεση ενός διευθυντή, με τον οποίο μπορείτε να ανελιχτείτε. Φυσικά, θα ρωτήσετε τι δυνατότητες υπάρχουν μέσα στην εταιρεία, πριν να γίνετε πιο συγκεκριμένος: «Από την έρευνά μου και ό, τι μου έχετε πει για την ανάπτυξη εδώ, φαίνεται πως στα διοικητικά καθήκοντα δίνεται έμφαση. Εκεί πιστεύω και εγώ πως θα μπορούσα να συμβάλω προς την επίτευξη των στόχων της εταιρείας» ή, «Έχω πάντα την αίσθηση ότι η γνώση από πρώτο χέρι και η εμπειρία μπορούν να ανοίξουν τις ευκαιρίες που θα μπορούσε κανείς να έχει στο μέλλον σε αυτήν την εταιρεία. Είναι λογικό να περιμένω και άλλες συναρπαστικές ευκαιρίες εδώ»

4. «Ποιές είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες σου;»
Κρατήστε τις απαντήσεις που σχετίζονται με την εργασία σας. Αν υπερβάλλετε με συνεισφορές σε μεγάλα έργα, θα κατηγορηθείτε ότι πάσχετε από το «σύνδρομο μεγαλομανίας. Μπορείτε να ξεκινήσετε την απάντησή σας με: «Αν και αισθάνομαι πως τα μεγαλύτερα επιτεύγματα μου είναι ακόμα μπροστά μου, είμαι υπερήφανος για τη συμμετοχή μου σε… Στο πλαίσιο της εν λόγω ομάδας έμαθα πολλά κατά τη διαδικασία και το κατάφερα με σκληρή δουλειά, συγκέντρωση και ίσως ταλέντο»

5. «Μπορείς να λειτουργείς υπό πίεση;»
Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πείτε ένα απλό «ναι» ή «όχι» ως απάντηση, αλλά δεν θα το κάνετε. Με αυτό τον τρόπο, δεν αποκαλύπτετε τίποτα και θα χάσετε την ευκαιρία να παρουσιάσετε τις ικανότητές σας και τις δεξιότητές σας. Στην πραγματικότητα, αυτή η κοινή ερώτηση έρχεται συχνά από ανειδίκευτο συνομιλητή. Ως εκ τούτου, το ερώτημα δεν σας δίνει την ευκαιρία να δώσετε πολλές λεπτομέρειες. Κάθε φορά που ζητείται μια τέτοιου τύπου ερώτηση, διανοητικά προσθέστε: «Παρακαλώ να μου επιτρέψετε να δώσω μια σύντομη αλλά περιεκτική απάντηση». Κάνετε αυτό, και θα δώσετε τις πληροφορίες που ζητούνται και θα αδράξετε την ευκαιρία για να προωθήσετε τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε: «Ναι, εγώ συνήθως το βρίσκω τονωτικό. Ωστόσο, πιστεύω στο σχεδιασμό και την ορθή διαχείριση του χρόνου μου για να μειώνω τις προθεσμίες πανικού μέσα στον τομέα της ευθύνης μου».

6. «Γιατί πρέπει να σας προσλάβω;»
Η απάντησή σας θα είναι σύντομη και περιεκτική. Θα τονίσετε τους τομείς από τα προσόντα σας που σχετίζονται με τις τρέχουσες ανάγκες και τα προβλήματα. Καλύψτε ξανά την περιγραφή της εργασίας σημείο προς σημείο με τις ικανότητές σας. Τελειώστε την απάντησή σας με: «Έχω τα προσόντα που χρειάζεστε [αναφέρετε τα], είμαι ένας ομαδικός παίκτης, δέχομαι συμβουλές και έχω την επιθυμία για επιτυχία».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΔΩ

7. «Πώς δέχεσαι την καθοδήγηση/κριτική;»
Ο συνομιλητής θέλει να ξέρει αν είστε ανοιχτόμυαλοι και μπορείτε να είστε ένας παίκτης της ομάδας. Η απάντησή σας θα πρέπει να καλύπτει και τα δύο σημεία. Για παράδειγμα: «Δέχομαι την καθοδήγηση και αναγνωρίζω ότι μπορεί να αφορούν διάφορες περιστάσεις. Υπάρχει η προσεκτική καθοδήγηση, όταν το αφεντικό/προϊστάμενος μου έχει το χρόνο να θέσει τα πράγματα για μένα λεπτομερώς. Αντίθετα, υπάρχουν εκείνες οι στιγμές, όταν, ως αποτέλεσμα των προθεσμιών και άλλων πιέσεων, η καθοδήγηση θα μπορούσε να είναι σύντομη και απότομη. Εγώ προσωπικά το θεωρώ κατανοητό γιατί υπάρχουν πιθανώς άλλες σκέψεις που δεν γνωρίζω. Ως εκ τούτου προχωρώ με τη δουλειά μου, χωρίς αντιδικίες».

8. «Μίλα μου για τον εαυτό σου»
Αυτό δεν είναι μια πρόσκληση για να μιλήσετε γενικά. Εάν το πλαίσιο δεν είναι σαφές, θα πρέπει να μάθετε περισσότερα σχετικά με το ερώτημα πριν δώσετε μια απάντηση. Σε μια τέτοια κατάσταση, θα μπορούσατε να ρωτήσετε: «Είναι μια ιδιαίτερη πτυχή της εμπειρίας μου που θα ήταν πιο σχετική με το ερώτημα σας» Αυτό θα επιτρέψει, να σας βοηθήσει να βρείτε την κατάλληλη εστίαση και να αποφύγετε να συζητάτε περιττά. Όποια κατεύθυνση η απάντησή σας πάρει τελικά, να είστε σίγουροι ότι θα έχει κάποια σχέση με τον κόσμο της εργασίας σας. Η ιστορία σας θα πρέπει να αποδείξει, ή να αναφέρεται σε ένα ή περισσότερα από τα βασικά προφίλ σας συμπεριφοράς σε δράση -ίσως εντιμότητα, ακεραιότητα, ίσως ότι είστε ένας παίκτης της ομάδας, ή το βασικό σας προσόν. Εάν επιλέξετε παίκτης της ομάδας (ίσως είστε πραγματικά ο βασικός παίκτης σε μια ομάδα), μπορείτε να πείτε μια ιστορία για τον εαυτό σας έξω από τη δουλειά που αναφέρεται όμως έστω και έμμεσα για τη δουλειά σας. Εν μέρει , η απάντησή σας θα πρέπει να κάνει τη σύνδεση μεταξύ των δύο, όπως, «Βάζω την καρδιά μου σε ό, τι κάνω, είτε πρόκειται για τον αθλητισμό ή την εργασία» ή μπορείτε να περιγράψετε τον εαυτό σας ως κάποιον που είναι σε θέση να επικοινωνεί με μια πληθώρα ανθρώπων και να δώσετε ένα παράδειγμα από την προσωπική σας ζωή, που δείχνει την ικανότητα να επικοινωνήσετε και να τονίσετε ότι αυτό ισχύει και στο χώρο εργασίας. Πάρτε κάποιο χρόνο εκ των προτέρων για να σκεφτείτε για τον εαυτό σας, και τα στοιχεία της προσωπικότητας ή/και το ιστορικό σας που θα θέλατε να προωθήσετε.

9. «Ποια είναι η πιο δύσκολη κατάσταση που έχετε αντιμετωπίσει;»
Το ερώτημα που αναζητά πληροφορίες σε δύο μέτωπα: Τί ορίζετε δύσκολο; Και ποιός ήταν ο χειρισμός σας για την κατάσταση; Πρέπει να έχετε μια ιστορία έτοιμη για αυτό όπου η κατάσταση ήταν τόσο σκληρή και επέτρεψε σε σας να δείτε τον εαυτό σας σε ένα καλό τελικό αποτέλεσμα. Αποφεύγετε να μιλάτε για τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τους συναδέλφους. Μπορείτε να μιλήσετε για την δύσκολη απόφαση να απολύσετε κάποιον, αλλά να τονίσετε ότι από τη στιγμή που είχατε εξετάσει το πρόβλημα και είχατε φτάσει σε ένα συμπέρασμα, ενεργήσατε γρήγορα και επαγγελματικά, με τα συμφέροντα της εταιρείας στην καρδιά. Αντίστοιχες ερωτήσεις θα μπορούσαν να είναι: «Ποια είναι μερικά από τα πράγματα που σας ενοχλούν;» ή «Πες μου για την τελευταία φορά που αισθάνθηκες οργή στη δουλειά σου.». Αυτές οι ερωτήσεις είναι τόσο παρόμοιες ώστε να μπορούν να θεωρηθούν ως μία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δείξετε ότι μπορείτε να παραμείνετε ήρεμοι. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν δει ένα συνάδελφο να χάνει την ψυχραιμία του ή της κατά καιρούς, – δεν είναι και όμορφο περιστατικό – και σίγουρα ο κάθε λογικός εργοδότης θέλει να αποφύγει. Αυτή η ερώτηση εμφανίζεται όλο και πιο συχνά ειδικά αν στο χώρο εργασίας υπάρχει συχνή επαφή σας με τους πελάτες και το ευρύ κοινό. Για να απαντήσετε, βρείτε κάτι που εξοργίζει τους συνειδητοποιημένους εργαζόμενους. «Απολαμβάνω τη δουλειά μου και πιστεύω στην αξία του εργοδότη μου. Αυτοί που είναι τακτικά άρρωστοι Δευτέρα και Παρασκευή με ενοχλεί πραγματικά, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που με θυμώνει ή κάτι τέτοιο». Μια απάντηση αυτού του είδους σίγουρα θα σας βοηθήσει πολύ.

10. «Προτιμάς να εργάζεσαι με άλλους ή μόνος; «
Αυτή η ερώτηση συνήθως χρησιμοποιείται για να καθοριστεί αν είστε ένας παίκτης της ομάδας. Πριν απαντήσετε όμως, να είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε αν η εργασία σας απαιτεί να εργάζεστε μόνος σας. Στη συνέχεια, να απαντήσετε καταλλήλως. Ίσως: «Είμαι πολύ ευτυχής που εργάζομαι μόνος μου όταν χρειάζεται, γιατί δεν χρειάζεται πολύ σταθερή διαβεβαίωση. Αλλά εγώ προτιμώ να εργαστώ σε μια ομάδα διότι πολλά περισσότερα μπορούν να επιτευχθούν όταν οι άνθρωποι ενώνουν τις προσπάθειές τους».

* ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΔΩ *
Εγγραφή στο Newsletter