ΥΓΕΙΑ

Α.Ξανθός: Ένα εκατομμύριο δωρεάν επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα στις 125 ΤΟΜΥ που λειτουργούν στη χώρα

Ένα εκατομμύριο δωρεάν επισκέψεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στις 125 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που λειτουργούν ανά την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο επίσκεψης του σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα τόνισε ότι, εκτός από τις δωρεάν υπηρεσίες που παρέχονται στις ΤΟΜΥ, εδραιώνεται μια νέα κουλτούρα στο  Σύστημα Υγείας, η οποία δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας και στην παρέμβαση στην κοινότητα. 

Ο κ. Ξανθός απέδωσε την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του προγράμματος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη μη κάλυψη των θέσεων των οικογενειακών γιατρών και στην έλλειψη κτιρίων για τη στέγαση των ΤΟΜΥ. Αναφερόμενος στο θέμα της διαφθοράς στον χώρο της υγείας, το χαρακτήρισε ως διαχρονικό δομικό πρόβλημα, για την αντιμετώπιση του οποίου για πρώτη φορά υπήρξε -όπως είπε- πολιτική βούληση. Ο κ. Ξανθός στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ στη Μαρτίου, στην Τούμπα και στη Νικόπολη, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), με θέμα : «Μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Προοδευτική απάντηση στις ανισότητες στην  υγεία”, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Π.Ζάννας» στο Ολύμπιον.

“Είδαμε στο Κέντρο Υγείας και στην ΤΟΜΥ της Μαρτίου πολύ φιλόδοξα προγράμματα οδοντιατρικής, πρόληψης για τη στοματική υγεία στα παιδιά, παρέμβασης των μαιών και διοργάνωση προγραμμάτων ενημέρωσης οικογενειακού προγραμματισμού, ψυχοπροφυλακτικής, προετοιμασίας για τη μητρότητα. Πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, οι οποίες γίνονται πλέον σε επίπεδο κοινότητας σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Νομίζω ότι είναι πραγματικά ένα νέο μοντέλο, το οποίο αναπτύσσεται σιγά-σιγά στη χώρα και το οποίο καλύπτει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε διαχρονικά στο σύστημα υγείας, το οποίο ήταν όλα αυτά τα χρόνια πάρα πολύ νοσοκομειοκεντρικό.

Για πρώτη φορά προσπαθούμε να μετατοπίσουμε το κέντρο βάρους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στη συστηματική και ολοκληρωμένη παρακολούθηση των πολιτών, στην έμφαση στον εμβολιασμό στους προσυμπτωματικούς ελέγχους, σε μια πιο ολιστική προσέγγιση των αναγκών υγείας των ανθρώπων” δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Απαντώντας σε ερώτηση  για την καθυστέρηση της λειτουργίας του συνόλου των ΤΟΜΥ, επισήμανε ότι αυτό αποτελεί συνάρτηση δύο κρίσιμων παραγόντων, της μη κάλυψης των θέσεων των οικογενειακών γιατρών και  της έλλειψης κτιρίων.  Ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι παρά τις προσπάθειες που  καταβλήθηκαν δεν καλύφθηκαν όλες οι θέσεις οικογενειακών γιατρών, κυρίως γιατί έχει μειωθεί η διαθέσιμη δεξαμενή γιατρών της χώρας λόγω της μετανάστευσης επιστημόνων.  Παράλληλα επισήμανε ότι στο αμέσως στο επόμενο διάστημα θα γίνει η τρίτη προκήρυξη για οικογενειακούς γιατρούς.

Διαβάστε ακόμα

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Send this to a friend