‘Ανδρας και εργασία…

40
Συντάκτης: ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

Η εργασία αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα για κάθε άνδρα. Ο ίδιος, μέσα στην κοινωνία, επιβαρύνθηκε μέσα στους αιώνες με την ευθύνη της φροντίδας και της ανατροφής της οικογένειας με το εργασιακό άγχος να βαρύνει περισσότερο τον ίδιο, φορτώνοντας τον με ένα εξουθενωτικό βάρος.

Όταν ένας άνδρας δεν έχει ή κινδυνεύει να χάσει την εργασία του, δέχεται ένα σημαντικό πλήγμα στην αξιοπρέπεια και την ψυχική του υγεία. Αισθάνεται αδύναμος ακριβώς επειδή η κοινωνία του έχει εμφυσήσει μέσα του την πεποίθηση ότι ο ανδρισμός και η δύναμή του απορρέει από την εργασία του. Με αποτέλεσμα να βυθίζεται στη θλίψη, να βάλλεται από αισθήματα αναξιότητας ακόμα και να νοιώθει ενοχή επειδή μπορεί να θεωρεί ότι δεν ψάχνει ή δεν προσπαθεί αρκετά για βρει ή να σώσει την εργασία του.

Πώς ένας άνδρας μπορεί να προστατεύσει την ψυχολογία του όταν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την εργασία του ή είναι άνεργος;

  • Μίλησε ανοιχτά για το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις: Πολλοί άνδρες αποφεύγουν να μιλάνε για τα εργασιακά τους θέματα στην οικογένεια και τους φίλους , επειδή αισθάνονται φόβο απόρριψης, πίεσης ή ακόμα και να ντρέπονται για το πώς θα τους αντιμετωπίσουν. Είναι σημαντικό όμως στη δύσκολη στιγμή να στραφούμε σε ανθρώπους που ξέρουμε πως μας αγαπούν και να τους μιλήσουμε ανοιχτά. Μιλήστε ανοιχτά για την προβλήματα που αντιμετωπίζετε στον εργασιακό σας χώρο ή για τη δυσκολία σας να βρείτε εργασία και θα αισθανθείτε περισσότερο ελεύθεροι και ήρεμοι από όσο πιστεύετε. Όσοι μας αγαπούν πραγματικά μας δείχνουν αγάπη και κατανόηση, οι άλλοι περισσεύουν.
  • Αναζήτησε βοήθεια σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας: Ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να σε ακούσει και να σε βοηθήσει να βγεις από το ψυχολογικό αδιέξοδο στο οποίο μπορεί να βρίσκεσαι. Μη ντραπείς ποτέ να ζητήσεις βοήθεια και να απευθυνθείς σε μία γραμμή ή ειδικό για ψυχολογική υποστήριξη.
  • Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου: Είναι ίσως λίγο οξύμωρο κάποιος να είναι άνεργος και να διαβάζει πως πρέπει να αφιερώνει χρόνο στον εαυτό του(δεδομένου ότι έχει αρκετό!). Όμως , εννοώ να αφιερώσει χρόνο στο να μάθει καινούργια πράγματα, να εντάξει στο πρόγραμμά τους καινούργιες ασχολίες, να ξεκινήσει κάποιο άθλημα ή να καλλιεργήσει την κοινωνικότητά του με το να έρθει πιο κοντά στην οικογένεια ή με το να αποκτήσει καινούργιους φίλους. Ας μην είναι η αναζήτηση εργασίας ο μοναδικός σκοπός, αλλά ας αφιερώνει κάποιος έναν συγκεκριμένο χρόνο μέσα στην ημέρα για να αφιερώσει στον σκοπό αυτό.
Δείτε επίσης:  Έρχονται 5.900 μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ σε Νοσοκομεία και Πανεπιστήμια

Η εμπιστοσύνη στον εαυτό και η πίστη στο αύριο , στο τέλος, θα ανταμειφθούν. Όλα θα πάνε καλά!

* ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΔΩ *