ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aνοιχτό το ενδεχόμενο για δώρο Χριστουγέννων και ΕΚΑΣ!

Μετά τη 13η σύνταξη – Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καθιέρωσης δώρου Χριστουγέννων, αλλά και στοχευμένης επαναφοράς του ΕΚΑΣ

Η 13η σύνταξη καταβλήθηκε και θα καταβάλλεται σε μόνιμη βάση. Μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο αναμένεται να καθιερωθεί επίσης σε μόνιμη βάση νέα αντίστοιχη παροχή που θα καταβάλλεται τα Χριστούγεννα, ενώ ταυτόχρονα στις αποδοχές των χαμηλοσυνταξιούχων που σήμερα λαμβάνουν την εθνική σύνταξη ή τη σύνταξη ανασφάλιστου αναμένεται να επανέλθει νέο ΕΚΑΣ!

Στα νέα μέτρα ενίσχυσης των συνταξιούχων, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις για την απόδοση της ελληνικής οικονομίας, «προς το τέλος του χρόνου», αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στον ρ/σ news247.

Και δώρο Χριστουγέννων

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΕΔΩ

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω θετικά μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου ανάλογα με την πορεία της οικονομίας. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τώρα δόθηκε η 13η σύνταξη, που ισοδυναμεί με το παλιό δώρο Πάσχα, και στόχος της κυβέρνησης είναι, εφόσον υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος, να δοθεί και τα Χριστούγεννα.

Όπως εξήγησε, η οικονομική πολιτική και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης εξασφάλισε δημοσιονομικό χώρο 1,2 δισ. για το 2019, που ήδη κατευθύνθηκε στο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε. Επιπλέον έχει εξασφαλιστεί μαξιλάρι 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2022 και παράλληλα δημοσιονομικός χώρος 1,3 δισ. για το 2020 πέραν της ακύρωσης της μείωσης του αφορολόγητου.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας είχαν υποτιμηθεί στο παρελθόν. Το πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε και η 13η σύνταξη που ήδη δόθηκε θα ενισχύσει τη ζήτηση και είναι πολύ πιθανό να δώσει μεγαλύτερες προοπτικές στην ελληνική οικονομία για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης. Αυτό όμως θα το ξέρουμε στο τέλος του χρόνου, οπότε θα δοθεί και δώρο Χριστουγέννων όπως και το δώρο Πάσχα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Με Μητσοτάκη δεν θα πάρουν καθόλου!

Σε ερώτηση για το ότι «στους λογαριασμούς των δικαιούχων της 13ης σύνταξης κατατέθηκαν λιγότερα χρήματα» ο πρωθυπουργός απάντησε: «Λιγότερα χρήματα; Έχουν μία επιλογή τότε, να ψηφίσουν τον κ. Μητσοτάκη και να μην την πάρουν καθόλου». Εξήγησε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν το έκρυψε, «είχε πει ότι είναι λαϊκισμός, είναι ανέφικτο να δοθεί η 13η σύνταξη και δεν θα την ψήφιζε. Η 13η σύνταξη είναι το παλιό δώρο Πάσχα και αυτό επιτρέπει η δημοσιονομική δυνατότητα. Δόθηκαν σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Στόχος μας είναι αντίστοιχο ποσό να δοθεί και τα Χριστούγεννα» επανέλαβε.

Νέο ΕΚΑΣ για ενίσχυση εθνικής και κατώτατης σύνταξης

Στο θέμα της επαναφοράς του ΕΚΑΣ που είχε ανοίξει προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι σχεδιάζεται η αποκατάσταση της συγκεκριμένης εισοδηματικής απώλειας αλλά όχι με τη μορφή επιδόματος.

«Αυτό που σχεδιάζουμε είναι ο ανασχεδιασμός της εθνικής σύνταξης για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους» είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει ότι ήδη οι χαμηλοσυνταξιούχοι ευεργετούνται από μια σειρά επιμέρους μέτρων που έχει νομοθετήσει και εφαρμόζει η κυβέρνηση, όπως η επιδότηση της φαρμακευτικής περίθαλψης για τους χαμηλοσυνταξιούχους που ισχύει από το 2017.

Να σημειωθεί ότι από το 2016 το ΕΚΑΣ δίνεται σε συνταξιούχους που εισπράττουν ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης έως 660 ευρώ και φέτος -τελευταία χρονιά χορήγησής του- έχει φτάσει στα 12 ευρώ µηνιαίως.

Η εθνική σύνταξη χορηγείται σε όλους, ανεξάρτητα από τον χρόνο ασφάλισης και τις συντάξιµες αποδοχές από το 2016 (Νόμος Κατρούγκαλου). Ανέρχεται στα 384 ευρώ για όσους αποχωρούν µε 20 και άνω έτη ασφάλισης. Οσοι συνταξιοδοτούνται µε 15-20 χρόνια ασφάλισης έχουν αποµείωση 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το -νέο στοχευμένο- ΕΚΑΣ θα έρθει ενισχυτικά στις αποδοχές όσων λαμβάνουν συντάξιμες αποδοχές στο όρια της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, αλλά και σε όσους λαμβάνουν σύνταξη ανασφάλιστου (δηλ. έχουν λιγότερα από 20 χρόνια ασφάλισης) που φτάνει τα 360 ευρώ μηνιαίως.

* ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΔΩ *

Διαβάστε ακόμα

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Send this to a friend