Ολοκλήρωση του νέου χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, δρομολόγηση του νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ρυθμίσεις σε πολλά άλλα πεδία της, από τα ιδιωτικά σχολεία έως τα πρότυπα – πειραματικά και τα φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών.

Ολα αυτά κομίζει το σχέδιο νόμου που μόλις ολοκληρώθηκε από το υπουργείο Παιδείας και είναι πλέον έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή.

Στο πολυσέλιδο κείμενο, το οποίο διορθωνόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ στο κτίριο του Αμαρουσίου και τελικά ξεπέρασε τις 300 σελίδες, οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται αποτελούν τις τελευταίες μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις στον χώρο της παιδείας.

Βασικά σημεία των ρυθμίσεων είναι:

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΕΔΩ

Α. Πέντε νέα πανεπιστήμια, όπως προέκυψαν από τις τελευταίες συνέργειες ή συνενώσεις ΤΕΙ – πανεπιστημίων, η τέταρτη Νομική Σχολή (στην Πάτρα) της χώρας, τέσσερις σχολές Μηχανικών 4ετούς φοίτησης με προοπτική αναβάθμισης σε πενταετείς σχολές και άλλες τόσες γεωπονικές σχολές εξαρχής πενταετούς φοίτησης.

Αυτή είναι η βασική αριθμητική του νέου χάρτη των ΑΕΙ της χώρας, μαζί φυσικά με τα νεοϊδρυόμενα τμήματα, τα οποία, πάντως, δεν πολλαπλασιάζουν τον αριθμό των τμημάτων των ΑΕΙ. Ο όρος «νέο» αφορά περισσότερο το προφίλ και το αντικείμενο σπουδών, παρά τον συνολικό αριθμό των τμημάτων, ο οποίος δεν αυξάνεται πολύ, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου.

Β. Ενίσχυση εποπτείας σε τομείς είτε ανέλεγκτους είτε μειωμένης παρακολούθησης. Παράλληλα, βελτίωση όρων απασχόλησης σε εκπαιδευτικούς. Ητοι επαναφορά μονιμότητας στους εκπαιδευτικούς των πρότυπων – πειραματικών σχολείων, επαναφορά όρων των συλλογικών συμβάσεων στις συνθήκες απασχόλησης σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών (επιστροφή στη διδακτική ώρα 45 λεπτών, με ανάκτηση κατά 25% ενσήμων και ωρομισθίων) κ.ά.

Γ. Νέο σύστημα εισαγωγής. Η τελική ρύθμιση δεν περιλαμβάνει καμία αλλαγή από τη σχετική ανακοίνωση λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΔΩ

Υπενθυμίζεται ότι προβλέπει:

◾ Δραστική μείωση των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου, αλλά και των εξεταζόμενων μαθημάτων για την απόκτηση του απολυτηρίου, καθώς απολυτήριες και πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνονται στα ίδια ακριβώς τέσσερα απαιτούμενα μαθήματα -τον Μάιο οι πρώτες, τον Ιούνιο οι δεύτερες. Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τα Θρησκευτικά, η Γυμναστική και ένα μάθημα επιλογής.

◾ Δημιουργία Τμημάτων Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ) με τη συμπλήρωση του α’ μηχανογραφικού, ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τον Οκτώβρη.

◾ Μειώνονται τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού στα τρία εξεταζόμενα.

◾ Τόσο οι απολυτήριες εξετάσεις όσο και οι πανελλαδικές γίνονται στα ίδια ακριβώς τέσσερα μαθήματα. Δηλαδή, στα τρία μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού και στη Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία.

◾ Αναβάθμιση του απολυτηρίου με τη θέσπιση απολυτήριων εξετάσεων ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης και ομάδες σχολείων.

◾ Αναβολή του μέτρου για τον συνυπολογισμό του βαθμού απολυτηρίου στη διαμόρφωση του βαθμού πρόσβασης των πανελλαδικών.

◾ Υποβολή του θεσπιζόμενου πρώτου μηχανογραφικού («Α’ Δήλωση») στις αρχές της Γ’ Λυκείου (Οκτώβριο).

◾ Αύξηση ωρών διδασκαλίας στα μαθήματα προσανατολισμού (έξι ανά μάθημα) και μαζί της εξεταστέας ύλης.

◾ Κατάργηση από το έτος 2020-2021 του διαχωρισμού σε Ομάδες Προσανατολισμού στη Β’ Λυκείου.

Αναλυτικότερα:

🔳 Το Διεθνές Πανεπιστήμιο με έδρα τη Θεσσαλονίκη απορρόφησε τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Η ακαδημαϊκή λειτουργία σχολών και τμημάτων και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, με εξαίρεση το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, το Τμήμα Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών και το Τμήμα Γεωλογίας. Αυτά ξεκινούν το 2020-2021.

Στα Τμήματα του Πανεπιστημιακού Κέντρου Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών οργανώνονται προγράμματα σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου σε ξένη γλώσσα και απονέμονται τίτλοι σπουδών αντίστοιχοι και ισότιμοι με τους τίτλους σπουδών που διδάσκονται στην ελληνική γλώσσα και απονέμονται από Τμήματα ΑΕΙ.

🔳 Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας απορρόφησε το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και πλέον περιλαμβάνει τέσσερις σχολές: α) Οικονομικών Επιστημών, με έδρα την Κοζάνη, β) Θετικών Επιστημών, με έδρα την Καστοριά, γ) Γεωπονικών Επιστημών, με έδρα τη Φλώρινα, δ) Επιστημών Υγείας, με έδρα την Πτολεμαΐδα.

🔳 Η Παιδαγωγική Σχολή μετονομάζεται σε Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.

🔳 Το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο είναι το νέο ίδρυμα που αντικαθιστά το ΤΕΙ Κρήτης. Ιδρύονται οι εξής σχολές:

Αυτό το είδες;
Πανελλήνιες 2019: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις θέσεις στην Πυροσβεστική

α) Επιστημών Υγείας, με έδρα το Ηράκλειο,
β) Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας, με έδρα τον Αγιο Νικόλαο,
γ) Γεωπονικών Επιστημών, με έδρα το Ηράκλειο,
δ) Μηχανικών, με έδρα το Ηράκλειο,
ε) Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνολογιών, με έδρα το Ρέθυμνο.

Η ακαδημαϊκή τους λειτουργία αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.

🔺 Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποκτά τρεις νέες σχολές: α) Νομικών Επιστημών, β) Γεωπονικών Επιστημών, γ) Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας. Ενσωματώνει το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας εκτός από τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε., Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε., Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. και Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε.

🔺 Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ενσωματώνει το ΤΕΙ Πελοποννήσου και τα τμήματα Μηχανικών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Ιδρύονται οι σχολές: α) Γεωπονίας και Τροφίμων, με έδρα την Καλαμάτα, β) Διοίκησης, με έδρα την Καλαμάτα, γ) Επιστημών Υγείας, με έδρα την Τρίπολη, δ) Μηχανικών, με έδρα την Πάτρα.

🔺 Η Σχολή Δημόσιας Υγείας εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

🔺 Σχολές Μηχανικών Πανεπιστημίων. Με τις τελευταίες αλλαγές που φέρει το εν λόγω σχέδιο νόμου στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, ιδρύονται συνολικά τέσσερις Σχολές Μηχανικών, ήτοι από μία σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη, Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στην Κρήτη και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Ωστόσο, πρόκειται για τετραετείς σχολές, οι οποίες με το παρόν σχέδιο νόμου έχουν δικαίωμα αναβάθμισης σε πενταετείς και, αν το επιθυμούν, ακόμη και αντιστοίχισης με πολυτεχνικά τμήματα. Υπό σαφώς οριζόμενες προϋποθέσεις, ενώ η αντιστοίχιση θα γίνεται με την έγκριση από αρμόδια πενταμελή επιτροπή που συστήνεται με απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υποδομών, Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στόχος της διάταξης, να εξαλειφθούν οι δύο ταχύτητες μηχανικών 4ετών και 5ετών σπουδών.

Λοιπές διατάξεις τριτοβάθμιας εκπαίδευσης:

● Σαφέστεροι και μάλλον πιο περιοριστικοί όροι απασχόλησης των μελών ΔΕΠ που διδάσκουν στα μεταπτυχιακά (με επιπλέον αμοιβή). Προκειμένου να μην αποδυναμώνονται τα προπτυχιακά, ορίζεται πλαίσιο εβδομαδιαίας απασχόλησης. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «οι ώρες εβδομαδιαίας διδακτικής απασχόλησης δεν μπορούν να εξαντλούνται σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών».

● Δημιουργία προπτυχιακών για πολίτες τρίτων χωρών μόνο σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), σε ξένη γλώσσα.

● Δυνατότητα μεταφοράς πόρων από οποιονδήποτε κωδικό του ετήσιου προϋπολογισμού σε άλλον κωδικό του ίδιου προϋπολογισμού. Αρκεί αυτοί οι πόροι να μην υπερβαίνουν το 30% του αντίστοιχου συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού.

Πρότυπα – Πειραματικά σχολεία

● Από τη μια ενισχύονται τα εποπτικά όργανα, από την άλλη υποστηρίζονται οι εκπαιδευτικοί. Ητοι:

Α) Στο υπουργείο Παιδείας συγκροτείται η ενισχυμένη αρμοδιοτήτων Επιστημονική Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΕΕΠΠΣ), ενώ για κάθε πρότυπο και πειραματικό λειτουργεί το Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο.

Β) Επανέρχεται η μονιμότητα για τους διδάσκοντες στα σχολεία αυτά. Σύμφωνα με το παρόν καθεστώς, η διάρκεια θητείας είναι πενταετής για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μετά τίθενται στη διάθεση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Πλέον, θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν μόνιμη απασχόληση στα σχολεία της θητείας τους.

Ιδιωτική εκπαίδευση

◼ Αυστηρότεροι ελεγκτικοί όροι για τα ιδιωτικά σχολεία με την ενίσχυση των διαδικασιών στα αρμόδια συμβούλια, ώστε, όπως λένε χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου, «οι αποφάσεις να λαμβάνονται πιο γρήγορα και πιο δίκαια για όλες τις πλευρές».

◼ Υποστήριξη των εργαζομένων τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Α) Επανέρχεται ελαφρώς τροποποιημένη διάταξη, με την οποία οι εκπαιδευτικοί μειωμένου ωραρίου στα ιδιωτικά έχουν δικαίωμα να εργαστούν και σε φροντιστήρια, αρκεί τα τελευταία να υπάγονται σε άλλη διεύθυνση ωραρίου. Διαφορά με την παλαιά διάταξη: ορίζεται το μειωμένο ωράριο στις 8 ώρες εβδομαδιαίως. Μια ρύθμιση που αφορά κυρίως ειδικότητες που δεν έχουν πολλές ώρες απασχόλησης.

Β) Βελτιώνονται οι εργασιακοί όροι των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών. Ορίζεται η διδακτική ώρα στα 45 λεπτά, επαναφέροντας ουσιαστικά τους όρους των καταργημένων συλλογικών συμβάσεων. Με τον τρόπο αυτόν, οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί επανακτούν χαμένα ένσημα και ωρομίσθια (περίπου κατά 25%).

* ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΔΩ *
Εγγραφή στο Newsletter