Σε διευκρινίσεις σχετικά με το ζήτημα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης προχώρησε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στην ανακοίνωσή τονίζεται πως η κυβέρνηση παρέλαβε τα ασφαλιστικά Ταμεία με περίπου 400.000 εκκρεμείς συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ) και έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ, μετά από 12 διαδοχικές περικοπές συντάξεων. Από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τις 31 Μαρτίου 2019, κατέβαλε 846.636 κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ, συνολικού ύψους 5,3 δισ. ευρώ και μείωσε τον όγκο των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων κατά 72%.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιστρέφοντας πλήρως την πορεία κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, οδήγησε τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στην επίτευξη πλεονάσματος 777 εκατ. ευρώ, το 2017 και άνω του 1 δισ. ευρώ, το 2018. Χάρη στην ανάταξη αυτή του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε το μέτρο της περικοπής των συντάξεων και, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, δόθηκαν αυξήσεις, από την 1η Ιανουαρίου 2019, σε 620.000 συνταξιούχους» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας.

Αυτό το είδες;
Έγγραφο - «βόμβα» για τις επικουρικές συντάξεις: Ακυρες οι μειώσεις του 2016 σε 350.000 συνταξιούχους

Αναφορικά με σχόλια της αντιπολίτευσης και μερίδας μέσων ενημέρωσης που αφορούν τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, το υπουργείο Εργασίας αναφέρει:

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΕΔΩ

«Καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο συντάξεων και καμία αίτηση συνταξιοδότησης δεν έχει διαγραφεί. Στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης προφανώς δεν προσμετρώνται οι διεθνείς συντάξεις, καθώς η έκδοσή τους δεν εξαρτάται από τις αρχές του ελληνικού κράτους. Επίσης, δεν συμπεριλαμβάνονται αιτήσεις για τις οποίες, για λόγους που οφείλονται σε ευθύνη του ασφαλισμένου, δεν δύναται να εκδοθούν συντάξεις (π.χ. οφειλές άνω των προβλεπόμενων ορίων, ελλιπή δικαιολογητικά, κλπ)».

«Η προσπάθεια παραπληροφόρησης και κατατρομοκράτησης των ασφαλισμένων από πολιτικούς πλασιέ της ιδιωτικής ασφάλισης και τα μέσα ενημέρωσης που τους στηρίζουν, θα πέσει, για άλλη μία φορά, στο κενό» καταλήγει η ανακοίνωση.

* ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΔΩ *
Εγγραφή στο Newsletter