ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όσα πρέπει να ξέρετε για την αποζημίωση λόγω σεισμού

Με την Ελλάδα να θεωρείται ως μια εξαιρετικά σεισμογενής χώρα, η ασφάλιση κτηρίων από σεισμό θα έπρεπε σύμφωνα με ειδικούς της ασφαλιστικής αγοράς να θεωρείται δεδομένη. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ασφαλιστικών, μόλις το 15% των κατοικιών της Ελλάδας είναι ασφαλισμένο για σεισμό. Η πολιτεία συνήθως αποζημιώνει του πληγέντες από ισχυρούς σεισμούς, ωστόσο οι αποζημιώσεις αυτές είναι είτε πολύ μικρές σε σχέση με το μέγεθος των ζημιών, είτε καθυστερούν να δοθούν, είτε και τα δύο.

Σε κάθε περίπτωση η κάλυψη κατά του κινδύνου του σεισμού αποτελεί μια ειδική κατηγορία ασφάλισης, η οποία έχει τους δικούς της κανόνες και τρόπο λειτουργίας. Διαβάστε τα δέκα σημεία που θα πρέπει να γνωρίζετε.

Λόγω του ότι η Ελλάδα θεωρείται σεισμογενής χώρα η κάλυψη κατά του κινδύνου του σεισμού είναι η ακριβότερη που υπάρχει στην ασφάλιση κατοικίας. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλιστικούς συμβούλους το ύψος του ασφαλίστρου φτάνει και τα 100-150 ευρώ ετησίως για ένα μικρό διαμέρισμα.
Τα ασφάλιστρα δεν είναι τα ίδια σε όλη την επικράτεια της χώρας. Οι ασφαλιστικές έχουν χωρίσει τη χώρα σε γεωγραφικές ζώνες ανάλογα με τη σεισμικότητα τους. Έτσι η ασφάλιση ενός ακινήτου στη Ζάκυνθο ή την Κεφαλονιά μπορεί να είναι πιο ακριβή από την ασφάλιση ενός ακινήτου στην Αθήνα.
Κάθε ασφαλιστική διαθέτει τα δικά της κριτήρια ασφαλισιμότητας. Ωστόσο, κατά κανόνα δεν μπορούν να ασφαλιστούν ακίνητα χτισμένα πριν το 1960. Επιπλέον δεν ασφαλίζονται σπίτια τα οποία έχουν υφιστάμενες ζημιές από σεισμό.
Η κάλυψη του κινδύνου από σεισμό δεν διατίθεται μόνη της. Δεν μπορεί κάποιος να ασφαλίσει το σπίτι του μόνο για σεισμό, αλλά θα πρέπει να αγοράσει μια βασική ασφάλεια πυρός και να προστεθεί η συγκεκριμένη κάλυψη.
Πολλές τράπεζες έχουν ως προϋπόθεση για τη λήψη στεγαστικού δανείου την ασφάλιση για σεισμό και πυρκαγιά του ακινήτου. Ωστόσο, η τράπεζα δεν μπορεί να σας υποχρεώσει να ασφαλίσετε το σπίτι σας σε κάποια συγκεκριμένη εταιρεία.
Έχετε υπόψη σας πως η ασφαλιστικές αποζημιώνουν πάντα την αρχική αιτία της ζημιάς. Αν ο σεισμός προκαλέσει για παράδειγμα πυρκαγιά θα αποζημιωθείτε μόνο αν είστε καλυμμένοι από σεισμό καθώς αυτή είναι η αρχική αιτία.
Φροντίστε η ασφαλισμένη αξία του ακινήτου σας να αντιπροσωπεύει το πραγματικό κόστος ανακατασκευής του σπιτιού σας και επιδιόρθωσης των ζημιών. Επίσης αν έχετε ασφαλίσει και το περιεχόμενο φροντίστε η αποζημίωση να δίνεται σε «αξία καινούργιου». Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζετε ότι αποζημίωση που θα λάβετε θα υπολογιστεί με βάση το ποσό που κοστίζει να ανακατασκευαστούν καινούργια τα αντικείμενα ή να αντικατασταθούν με καινούργια τη στιγμή της ζημιάς, στον ίδιο χώρο.
Οι καλύψεις του σεισμού έχουν σχεδόν πάντα ένα ποσό απαλλαγής επί του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου. Για παράδειγμα αν το ασφαλιστήριο προβλέπει απαλλαγή 2% επί του ασφαλιζομένου κεφαλαίου το οποίο είναι 100.000 ευρώ αυτό σημαίνει πως σε ζημιά από σεισμό, το κόστος της αποκατάστασης της οποίας εκτιμάται στα 10.000 ευρώ η ασφαλιστική θα σας αποζημιώσει 10.000-(100.000*0,02)=10.000-2.000=8.000 ευρώ.
Πολλές ασφαλιστικές θέτουν και ελάχιστο όριο απαλλαγής. Αν στο παραπάνω παράδειγμα το ασφαλιστήριο προέβλεπε ελάχιστο όριο απαλλαγής τα 10.000 ευρώ τότε η ασφαλιστική δεν θα κατέβαλε κανένα ποσό στον ασφαλισμένο ως αποζημίωση.
10.Το ύψος του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου, της απαλλαγής και το τυχόν ελάχιστο όριο επηρεάζουν το ύψος του ασφαλίστρου.

* ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΔΩ *

Διαβάστε ακόμα

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Send this to a friend